Start / Ilmaisopas Tukholmaan

Gratisguide

Tukholmassa on monta ilmaista kokemisen arvoisia paikkoja. Osa ilmaisia ja jotkut muutaman euron maksulla.
Image

Kuva: Förintelsemuseet/SHM

Förintelsemuseet

Ruotsin Holocaust-museon tehtävänä on säilyttää ja välittää muisto holokaustista. Museon tavoitteena on syventää tietoa holokaustista näyttelyiden, luentojen, seminaarien ja muiden julkisten tapahtumien avulla. Museo perustettiin vuonna 2022 digitaaliseksi tietopankiksi ja avattiin fyysisissä tiloissa Torsgatanilla kesäkuussa 2023. Vapaa pääsy!

Torsgatan 19, 113 21 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Förintelsemuseetin kotisivuille

Kuva: Mattias Ek

Stadsmuseet – Kaupunginmuseo

Mahtava 1600-luvun palatsi täynnä Tukholman historiaa. Seuraa kehitystä keskiaikaisesta satamakaupungista nykypäivän metropoliin! Vapaa pääsy ja keskeinen sijainti Slussenin vieressä.

Ryssgården, Slussen, 116 46 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Stadsmuseetin kotisivuille

Kuva: Riksidrottsmuseet

Riksidrottsmuseet – Ruotsin urheilumuseo

Ruotsin urheilumuseossa näytetään kaikkea Tukholman vuoden 1912 olympialaisista nykyajan tähtiin, urheilun viehätykseen mutta myös sen varjopuoliin. Kokeile erilaisia asemia ja haasta itsesi tai muita iloisissa kilpailutapahtumissa. Katso myös elokuvia urheilun hetkistä ja vanhoista kronikoista, kuuntele radioleikkeitä ja herätä jännitys uudelleen. Vapaa pääsy!

Djurgårdsbrunnsvägen 26, 115 27 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Riksidrottsmuseetin kotisivuille

Kuva: Accelerator

Accelerator

Accelerator, Stockholms nyaste konsthall för samtida konst, ligger i anslutning till Stockholms Universitet i Frescati. Valet av plats är ingen en slump utan här möts konst och vetenskap för samarbeten och unika utställningar. Hit tar du dig lätt med tunnelbana (T-Universitet) och inträdet är gratis.

Frescativägen 26A, 114 18 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Acceleratorin kotisivuille

Kuva: Forum för levande historia

Forum för levande historia

Foorumi elävälle historialle on viranomainen, jonka tehtävänä on edistää demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa. He haluavat historian tuntemuksen kautta edistää pohdintaa ja oppimista siitä, miten menneisyys ja nykyhetki liittyvät toisiinsa.

He tuottavat näyttelyitä, täydennyskoulutuksia, raportteja, materiaalia kouluille sekä järjestävät seminaareja ja keskusteluja. Heillä on aina vapaa pääsy näyttelyihin, kirjastoon, seminaareihin ja muihin kohteisiin, joissa voit heitä vierailla. Lisäksi he sijaitsevat aivan Vanhankaupungin keskustassa.

Stora Nygatan 10–12, Gamla Stan, Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Forum för levande historianin kotisivuille

Kuva: Armémuseum

Armémuseum – Armeijamuseo

Seuraa miehiä, naisia ja lapsia sodan ja rauhan läpi Ruotsin historiassa. Vaella 1500-luvulta nykypäivään dramaattisten kohtausten ja alkuperäisten esineiden joukossa museon väliaikaisissa ja pysyvissä näyttelyissä. Katso Trofékammarenin ainutlaatuiset sotasaaliit ja palkinnot, opi lisää Raoul Wallenbergistä ja hänen teoistaan toisen maailmansodan aikana.

Käy museon näyttelyissä alennettuun hintaan. Niinä tiistaina, kun museo on avoinna iltaisin, saat 50 % alennuksen normaalista pääsymaksusta klo 17.00-19.00 välisenä aikana (70 kruunua normaalin 140 kruunun sijaan). Museon kauppaan ja ravintolaan on aina vapaa pääsy.

Riddargatan 13, 114 51 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Armemuseumin kotisivuille

Kuva: Jean-Baptiste Béranger

Bonniers Konsthall

Bonniersin taidehalli keskellä Tukholmaa on johtava instituutio ruotsalaiselle ja kansainväliselle nykytaiteelle. Ruotsin terävimmässä taidehallissa, jonka on suunnitellut Johan Celsing Arkitektkontor, näytetään vaihtelevaa ja jännittävää näyttelyohjelmaa uusimmasta taiteesta. Täällä on myös taidekauppa ja kahvila. Vapaa pääsy perjantaisin.

Torsgatan 19, 113 21 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Bonniers Konsthallin kotisivuille

Kuva: Judiska museet

Judiska Museet – Juutalainen museo

Juutalainen museo sijaitsee Tukholman vanhimmassa säilyneessä synagogassa Gamla stanissa. Lähes tuntematon kulttuuriperintö tehdään näkyväksi. Vanha synagoga on lähtökohta uudelle Juutalaisen museolle kertoa juutalaisesta elämästä Ruotsissa lähes 300 vuoden ajan. Paikka kertoo tarinan siitä, kun ensimmäiset juutalaiset tulivat Ruotsiin, kuinka he muodostivat juutalaisyhteisön ja tulivat osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa. Vapaa pääsy lauantaisin klo 11-12.

Själagårdsgatan 19, 111 31 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Judiska museetin kotisivuille

Kuva: Christofer Grimshorn

Liljevalchs

Liljevalchsin taidehalli, avattu 1916, näyttää ruotsalaista ja kansainvälistä taidetta yhdessä Tukholman kauneimmista näyttelyympäristöistä. Toistuva elementti on suosittu Vårsalongen, eli kevätsalonki. Taidehallin vieressä on ravintola ja kahvila Blå Porten, joka on saanut palkintoja hyvästä ruuastaan. Vapaa pääsy maanantaisin klo 11-17.

Djurgårdsvägen 60, 115 21 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Liljevalchsin kotisivuille

Kuva: Åsa Lundén

Moderna Museet

Moderna museetilla on maailman johtavista kokoelmista moderni- ja nykytaidetta 1900-luvun alusta nykypäivään, mukana ovat taiteilijat kuten Warhol, Picasso, Dalí ja Matisse. Kokoelman lisäksi esitellään myös tilapäisnäyttelyitä. Aktiviteetteja lapsille, kauppa, ravintola ja kahvila. Vapaa pääsy perjantaisin klo 18-20.

Exercisplan 4, 111 49 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Moderna Museetin kotisivuille

Kuva: Ola Ericsson

Paikaillisliikenne veneitse

Matkustaminen paikallisilla lautoilla on upea tapa kokea saarilla rakennettu kaupunki. Veneitä käyttävät sekä töihin matkustavat tukholmalaiset että turistit, jotka haluavat nähdä ympäristöä. Nybrovikenistä ja Slussenista lähtee tiheitä vuoroja lautoilla vehreälle Djurgården-saarelle ja Hammarby Sjöstadiin sekä aina Nackan rantaan asti. SL-kortilla matkat sisältyvät Slussenista sekä Nybroplanilta ja yksittäisiä lippuja voi ostaa paikan päältä. Tämä on erinomainen ja edullinen tapa tutustua Tukholmaan vesiltä, 42 kruunua per henkilö ja 75 minuuttia kerrallaan. Samalla lipulla voit käyttää myös bussia, metroa, paikallisjunaa, raitiovaunua ja tvärbanajunaa.

Djurgårdsfärjorna
Djurgårdens Färjetrafik

Kuva: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Kuninkaallinen vartionvaihto ja vartioparaatimarssi

Vartioparaatimarssi Tukholman linnaan voi olla ratsastettu tai jalkapatikassa. Ratsastettuun vartiomarssiin osallistuu Livgardets dragonmusikkår ja se järjestetään valittuina päivinä huhtikuusta elokuuhun. Paraati alkaa ratsuväen kasarmilta Lidingövägen 28 ja kulkee reittiä Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg ja Norrbro.

Kävellen järjestettävä vartiomarssi alkaa Armeijamuseolta Riddargatan 13. Paraatireitti kulkee reittiä Artillerigatan, Strandvägen, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg ja Norrbrota pitkin. Valittuina päivinä vartiomarssi alkaa jalkapatikassa Sergels torgilta. Paraatireitti kulkee tuolloin reitillä Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg ja Norrbro pitkin. Marraskuussa ja joulukuussa paraati lähtee sen sijaan Mynttorgetilta Gamla stanista. Paraatireitti kulkee Tukholman linnaa ympäri ulkoisen linnanpihan kautta. Tiettyinä päivinä talvikaudella paraati lähtee Armeijamuseolta.

Lue lisää puolustusvoimien kotisivuilta

Kuva: Anna Hugosson

Kungsträdgården

Kungsträdgården on yksi kaupungin tärkeimmistä kohtaamispaikoista. Se on avoinna ympäri vuoden ja tarjoaa yli 200 tapahtumaa festivaalien, luistelun ja urheilu- ja kulttuuritapahtumien muodossa. Kirsikkapuiden kukinta keväällä puiston pohjoisosassa houkuttelee paikalle paljon vierailijoita.

Jussi Björlings allé 10, 111 53 Stockholm
Avaa Google Mapsissa
Kungsträdgårdenin kotisivuille

Kuva: Visit Stockholm

Katarinahissen

Vuonna 2023 uudistettu hissi avattiin yleisölle. Nyt ilman konduktööriä, mutta ilmaisia ajeluja tarjotaan kevääseen 2024 asti. Avajaisista 2023 lähtien hissi kulkee Katarina-kävelysillan ja Katarinavägenin välillä. Kun uusi kauppapaikka avautuu, noin vuonna 2027, hissi kulkee koko matkan alas tasolle -1 ja samalla helpottaa kulkua Saltsjöbananilta. Jo nyt voit siis nauttia upeista näkymistä täysin ilmaiseksi.

Kuva: Victor Gårdsäter

Taidetta metrossa

Tukholman metro väitetään olevan maailman pisin taidenäyttely – 110 kilometriä pitkä. Matkustaminen metrolla on kuin matkustaisi jännittävän historian läpi 1950-luvun taiteilijapioneereista nykyajan taiteellisiin kokeiluihin.

Yli 90 Tukholman 100 metroasemasta on koristeltu veistoksilla, mosaiikeilla, maalauksilla, installaatioilla, kaiverruksilla ja reliefeillä yli 150 taiteilijalta. Kungsträdgårdens metroasemalla näyttää arkeologiselta kaivaukselta, jossa on jäänteitä vanhasta Stockholmpalatsi Makalösin. Östermalmstorgilla taiteilija Siri Derkert kiinnittää huomiota naisten oikeuksiin ja kysymyksiin rauhasta ja ympäristöstä.

Tässä ovat asemat, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia:

Sininen linja: Kungsträdgården, T-centralen, Rådhuset, Solna Centrum, Tensta

Vihreä linja: Hötorget, Thorildsplan, Bagarmossen

Punainen linja: Tekniska Högskolan, Stadion

Moikkaa kumppaneitani: